160 ezerbe kerül lakást bérelni átlagosan Budapesten

Budapesten a kiadó lakások átlagos bérleti díja idén októberben 160 ezer forint volt az Ingatlan.com szerint. Ez azt jelenti, hogy tavaly október óta 7 százalékkal nőttek az albérletárak. Október pedig azért lehet érdekesebb, mert az egyetemisták döntő többsége eddigre már megoldotta lakhatását ott, ahol tanul.  

A budapesti albérletek iránti kereslet lényegében stagnált, de ez továbbra is jelentős érdeklődést takar. Balogh László elmondta, hogy a fővárosi albérletpiac szembemegy az eladó lakások szegmensével.

lakopark_kereso_hu_20191011.PNG

„A fővárosi eladó lakások iránti kereslet megcsappant idén június óta elsősorban azért, mert kevesebb befektetési célú lakásvásárló van jelen. Emiatt az eladó lakások árának emelkedése is jóval visszafogottabb lett. Az albérletpiacon viszont a kereslet folyamatosan újratermeli magát, mert továbbra is sokan költöznek a fővárosba jobb munkalehetőségek és magasabb fizetések érdekében.”

Két helyen csökkentek az átlagos bérleti díjak tavaly októberhez képest: Sopronban 110 ezer, Szolnokon pedig 90 ezer forint az átlagos havi lakbér egy lakásért. Ez éves szinten 8 és 10 százalékos csökkenésnek felel meg. Ezzel szemben Miskolc kilőtt, ott már csak átlagosan 80 ezer forintért lehet lakást bérelni, ami 14 százalékos emelkedést jelent.

 

Forrás: https://index.hu/gazdasag/ingatlan/2019/10/02/160_ezerbe_kerul_lakast_berelni_atlagosan_budapesten/

lakopark_kereso_hu_cikk_vege.PNG