Csak a leggazdagabbak kiváltsága lesz az új lakás! Ingatlan piac: 2020

Új világ jön a lakáspiacon: a leggazdagabbak kiváltsága lesz az új lakás 

 

Az egy évvel korábbi 100 milliárd helyett 2019 utolsó negyedévében már csak 50 milliárd forint volt a fejlesztők által elindított lakóprojektek összértéke. Ennek kapcsán a legnagyobb fejlesztőket kérdeztük meg, hogy a 27 százalékos lakásáfa bevezetése óta mit tapasztaltak eddig az árak és kereslet alakulásában és mire számíthatunk a jövőben a lakásfejlesztések számának tekintetében.

Mit gondol a Metrodom?

 

"A Metrodomnak mindössze egyetlen 27 százalék áfatartalmú projektje van. Az itteni lakásainknál az áfa növekedését csak kisebb mértékben tudtuk érvényesíteni a bruttó vételárakban 2020-ban. Tapasztalataink szerint a teljes piac tekintetében tavaly év végéhez képest csak kisebb mértékben vagy egyáltalán nem emelkedtek az árak, a kereslet az év első két hónapjában a tavalyi időszakhoz képest enyhén visszaesett. Ennek oka részben a befektetői kereslet erős csökkenése, amiben a MÁP+-nak van a legnagyobb szerepe. Másrészt tavaly ősszel, illetve decemberben a saját részre vásárlók egy része is előrehozta vásárlását, ennek legfőbb oka az áfaváltozás okozta árkockázat csökkentése volt." – mondta el Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója.

Várakozásunk szerint a kereslet tavasz végén, nyár elején növekszik meg ismét, ez az élénkebb kereslet, illetve az 5 százalékos áfatartalmú lakások folyamatos eltűnése a piacról pedig az év második felében újabb 5 százalék körüli áremelést hozhat.

Az elmúlt évek megnövekedett kiviteli költségei mellett azonban még a jelenlegi, illetve év végére várható 900 ezer - 1 millió forint közötti négyzetméterárak mellett sem feltétlenül éri meg újabb 27 százalék áfatartalmú projektek elindítása.

Év végére jelentősen szűkülhet a kínálat, a legnagyobb, legtőkeerősebb beruházók pedig legfeljebb a drágább, elsősorban budai kerületekben, esetleg a pesti Duna-parton indítanak újabb beruházásokat, az 1 millió forintos négyzetméterárat erősen meghaladó árszinten.

Összességében – bár jórészt más okokra visszavezethetően – a helyzet sok tekintetben hasonlít a 2009-2012 közötti időszakra: a kisebb és közepes beruházók többsége várhatóan felfüggeszti tevékenységét, és a nagyobbak is visszafogják azt. Amíg a vevői oldal el nem fogadja a magasabb árszintet, vagy egy újabb kormányzati beavatkozás, áfacsökkentés jövedelmezőbbé nem teszi a beruházásokat, lehetővé téve az eladási ár csökkentését, a nagyobb versenyt, addig a kibocsátás alacsony szintjével, emellett az árak lassú, de folyamatos növekedésével lehet számolni.

Forrás és a cikk folytatása: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200308/uj-vilag-jon-a-lakaspiacon-a-leggazdagabbak-kivaltsaga-lesz-az-uj-lakas-418379

lakopark_kereso_hu_cikk_vege.PNG

Újépítésű ingatlant venne, beköltözne egy most épülő lakóparkba. Ebben segít a lakópark-kereső.hu. Lakópark-kereső.hu: Minden lakópark egy helyen.